Firma MAWI Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością realizuje projekt pt. „Opracowanie i wdrożenie do produkcji innowacyjnego urządzenia grzewczo-chłodniczego dla branży gastronomicznej”.
Projekt realizowany jest w ramach działania: Ścieżka SMART, program: Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.
Zakres projektu obejmuje 3 moduły: moduł B+R, moduł wdrożenie innowacji oraz moduł internacjonalizacja.
Moduł B+R obejmuje kompleksowe prace rozwojowe mające na celu opracowanie nowego innowacyjnego urządzenia. W trzech następujących po sobie zadaniach, na bazie prowadzonych prac B+R powstaną kolejne iteracje urządzenia / prototypu. W ostatnim etapie nastąpi walidacja i testy prototypu produkcyjnego urządzenia grzewczo-chłodniczego.
Moduł wdrożenie innowacji obejmie prace związane z wdrożeniem opracowanego innowacyjnego urządzenia do oferty Wnioskodawcy. W ramach modułu przewidziany jest zakup urządzeń produkcyjnych, aparatury niezbędnej do pełno seryjnej produkcji urządzeń zgodnie z wymaganiami technicznymi.
Moduł Internacjonalizacja ma celu promocje zagraniczną produktów wytwarzanych przez Przedsiębiorcę.
Celem projektu jest opracowanie, a następnie wdrożenie do produkcji innowacyjnego, energooszczędnego urządzenia grzewczo-chłodniczego. Urządzenie ma wykorzystywać ciepło odpadowe do podgrzewania produktów spożywczych, będzie zarządzana modułem kontroli zdalnej pozwalającym na monitoring i nadzór nad parametrami pracy. Pozwoli to na znaczące ograniczenie zużycia energii.
Koncepcja opracowania urządzenia grzewczo-chłodniczego narodziła z zapotrzebowania rynku. Coraz większe grono osób poszukuje możliwości zjedzenia ciepłego posiłku bez konieczności jego przygotowywania – korzystając z dań gotowych. Formuła „take and go” wpisuje się w model biznesowy małych sklepów spożywczych czy stacji benzynowych które już dawno zmieniły swoją standardową formułę. W dobie coraz większej konkurencji ciepłe oraz zimne gotowe przekąski i dania przyciągają dodatkową grupę klientów, którzy będąc poza domem bardzo często nie mają czasu i możliwości zjedzenia pełnowartościowego posiłku oraz co ważne – czekać na jego przygotowanie w lokalu gastronomicznym czy restauracji.
Dlatego coraz częściej posiłki są przygotowywane przez firmy cateringowe i dostarczane do miejsca docelowego. Głównymi beneficjentami tego typu usług są, firmy, biurowce, uczelnie, sklepy spożywcze, centra przesiadkowe, stacje benzynowe, szpitale itp.
Całkowity koszt projektu: 5 905 478,86 zł, wkład Funduszy Europejskich: 2 662 529,83 zł.
#FunduszeEuropejskie